[subcontent;block=div] [subcontent.content]

FD PERSOONLIJK | RUIMTE OM TE MANOEUVREREN

Datum: 14-01-2012

FD persoonlikj | Ruimte om te manouvreren | foto Henk Veenstra

 

topwijnhandelaren 

Afstand en locatie zijn voor gastronomen geen belangrijk criterium. Veel sterrenrestaurants bevinden zich aan de randen van Nederland en het begrip omrijwijnen bestaat niet voor niets. Dus zo vreemd is het niet om twee topwijnhandelaren, Ine Goossens en Ries van der Vlugt aan te treffen in het voormalig postkantoor in Oude Pekela.  Ver van de randstad, maar wel in een enorm monumentaal pand met veel mogelijkheden. Het staat aan het water van het Pekelder Diep in het centrum van het veenkoloniale dorp. Aan de achterkant heeft het pand een diepe tuin met een aantal bijgebouwen.

manoeuvreerruimte

'Wij hebben nooit iets opgezocht over Oude Pekela toen we in 1999 ineens hoorden dat dit pand te koop was', vertelt Ine Goossens (64). Zij en haar partner wilden een nieuwe uitvalsbasis voor hun wijnhandel, met veel ruimte om mensen te ontvangen, maar ook met manoeuvreerruimte om er bijvoorbeeld een galerie bij te openen

Sinds de aankoop, in 1999, is het echtpaar nooit meer opgehouden met restaureren. Het hele postkantoor, uit 1898, is in de klassieke staat teruggebracht aan de hand van de bouwtekeningen die het echtpaar op de reusachtige zolder aantroffen. De verlaagde systeemplafonnetjes zijn eruit, overal staan weer de ouderwetse natuurstenen schouwen, en het ouderwetse stucwerk is opnieuw aangebracht. Tonnen zijn er in gestoken, vertelt het echtpaar, en dan hebben ze ook nog bijna alles zelf gedaan.

wijnproevers en galerie

De ruimte beneden is eigenlijk helemaal voor de gasten, zoals hij vroeger ook voor de klanten van het kantoor moet zijn geweest: een statige zaal met een zwart marmeren vloer, waar wijnproevers, feestvierders en receptiegangers altijd welkom zijn. De aansluitende keuken is  een gezellig ruimte die, met zijn serredeuren, heel goed de bestemming van tuinkamer kan krijgen, want even verderop is in een bijgebouw een professionele keuken in aanbouw. 'We willen hier eigenlijk niet weg,' zegt van der Vlugt (48) 'maar het pand is echt te groot voor ons beiden.' Het tweetal filosofeert nog tijdens de rondleiding voortdurend over nieuwe bestemmingen die ze nog aan het pand kunnen geven. 'Je zou hier een heerlijke Bed&Breakfast van kunnen maken. Ik zou hier ook dolgraag een galerie openen,' zegt Goossens.

warm en gezellig

Op de eerste verdieping hield de directeur van het postkantoor domicilie. Een schitterend houten trappenhuis vormt de overgang van werk naar wonen. Het comfort is er in de eeuw erna niet minder op geworden. De badkamer is geheel vernieuwd, met een combinatie van design en oude elementen, en het antieke visgraatparket in de royale woonkamer is doorgelegd tot in de aangrenzende slaap- en werkkamers. Het is er warm en gezellig, ook tijdens de meest deprimerende dag van het jaar.

toprestaurants

De zolder erboven is zo groot als een boerenschuur. Daar is het stel nog niet aan toegekomen, maar van der Vlugt sluit niet uit dat ook die zolder ooit nog een bestemming krijgt, als ze met hun bedrijf, Just Add Wine, in het postkantoor blijven wonen. 'Voor de zaken hoeven we niet weg. De toprestaurants weten ons hier allemaal te vinden. Maar deze ruimte is misschien iets te veel van het goede.'


 

Auteur: Willem van Reijendam | FD | Fotograaf Henk Veenstra